Detail dotazu

Dotaz od Zlata
9.11.2018

Dobrý den, již pátým rokem užívám lék Rivotril 1,5 mg patřící do skupiny benzodiazepamů, ráda bych jej vysadila, poškozuje mi velmi paměť, ale nedokáži to a mám velký strach z abstinenčních příznaků, lékař , který mi jej předepisuje mi není schopný poradit, jak to mám udělat. Existuje nějaká substituční léčba, která by mne tohoto " svinstva " zbavila. Mám ještě další léky, které ho potencují a s pamětí mám opravdu již velké problémy. Neexistuje zařízení i takové, kde bych musela být uzavřená, které by mi pomohlo? Je mi jedno, kde v republice by to bylo, protože zařízení, kam spádově patřím mne na tento " lék " navyklo. Nebo odborník, který se těmito problémy zabývá, všichni radí jen drogově závislým. Velmi děkuji za odpověď. Z.K.

Odpovídá MUDr. Marián Koranda
12.11.2018

Dobrý den, Zlato, pokud je Vaše celková denní dávka jen 1,5 mg Rivotrilu denně, pak naplánování postupného vysazení by nemělo dělat žádné zásadnější potíže ani ambulantnímu lékaři. Samozřejmě i na takovou dávku může být při úzkostnosti výrazná fixace a pacienti opakovaně selhávají. Pak by bylo možno si domluvit hospitalizaci, kde by jednak došlo k bezpečnému vysazení léku a také pravděpodobně (vzhledem k indikaci) převodu na nenávykové typy medikamentů (např. pregabalin). Pro tento typ náročné léčby bych doporučil např. PN Písek či ÚVN Praha. Bylo by totiž zpotřebí důkladně psychologickým vyšetřením a dalším testováním zjistit, zda popisované ztráty paměti jsou polékové či skutečné (tedy rozvoj demence), či souvisí spíš se zhoršením soustředění (dekoncentrací pozornosti), což je zcela běžné u všech úzkostných poruch. Moc Vám držím palce! MUDr. M. Koranda

Položit dotaz Další dotazy